Dakar 2024 Becx Competition

DAKAR 2024

3 januari 2024

HET TEAM

Michiel Becx rijdt, met Edwin Kuijpers als navigator en Wuf van Ginkel als engineer, in een Iveco Torpedo voor Team de Rooy met startnummer 622.

De voorbereidingen beginnen 3 Januari met de Shakedown, gevolgd door de technische keuring en openingsceremonie.
Op vrijdag 5 januari start de rally met de proloog, waarna dagelijks een stage gereden wordt met in het midden 1 rustdag t/m de finale van 19 januari.

Michiel Becx
Edwin Kuijpers
Wuf van Ginkel

SHAKEDOWN – FOTOSHOOT – CEREMONIE

3 Januari was de eerste dag op het bivak en een Shakedown van ongeveer 27 kilometer. Even kijken of de auto heelhuids van de boot is gekomen, en voor Michiel, Edwin en Wuf even een kwestie van het gevoel weer krijgen.

Michiel was tevreden achter het stuur, terwijl Edwin al zijn navigatieapparatuur in orde heeft gemaakt voor de proloog op vrijdag. Maar voordat het zo ver is vindt morgen nog de technische keuring en administratieve controle plaats. Al met al een prima dagje (met lekker weer) voor de eerste meters in het Arabische zand voor Dakar 2024!

4 januari is er tijd voor een foto shoot en de dag wordt afgesloten met de ceremonie die Dakar 2024 officieel opent.

Dakar 2024 Becx Competition
Dakar 2024 Becx Competition

PROLOOG ROUTE

Dakar 2024 start met de Proloog op 5 januari. Dit is een verkorte etappe van de Dakar, waar deelnemers tussen rotsen slingeren, over zandpaden navigeren en zelfs off-road gaan.

Deze proloog heeft één belangrijk doel; de coureurs in een volgorde te plaatsen voor de start van morgen. Het team van Becx Competition staat klaar om het avontuur te starten en Dakar 2024 te trotseren!

Dakar 2024 Proloog Becx Competition

PROLOOG verslag

Vandaag was de proloog, een rit over 27 kilometer. Michiel startte als tweeëntwintigste – bijna als laatste wedstrijdtruck – maar kwam binnen met een nette achtste tijd. Doordat ze vijf trucks ingehaald hebben hadden ze veel last van stof, maar desalniettemin kwamen ze op 1.43 achter de snelste tijd van Janus binnen.

Door die prima tijd kan Michiel morgen waarschijnlijk goed naar voren starten. Al met al een goede dag, waarbij iedereen in de cabine tevreden was over hoe het ging en over hoe de truck zich hield. Morgen wacht een lange dag – een etappe van 414 kilometer, die vooraf wordt gegaan door een flink stuk verbinding. Een parcours met veel stenen, maar ook veel snelle stukken. De truck wordt nu goed nagekeken, dan kunnen ze morgen vol vertrouwen aan de échte Dakar beginnen.

Dakar Proloog Becx Competition
Dakar Proloog Becx Competition

STAGE 1 ROUTE

6 januari trotseren de deelnemers een rotsachtig terrein en racen ze rond oude vulkanen in de nieuwste etappe. Stage 1 leidt hen naar het eerste bivak, dichtbij de betoverende stad Al Henakiyah.

Dakar 2024 Becx Competition

STAGE 1

De etappe van vandaag was geen 414 kilometer lang, maar werd ingekort tot 280 kilometer voor de trucks vanwege stof of modder. Het is goed gegaan vandaag voor Michiel, Edwin en Wuf: lekker gereden, geen technische problemen, veel buggies ingehaald, en ondanks de vele stenen geen enkele keer lek gereden. Dat leverde een 7de plek op – 11 minuten achter Janus van Kasteren – en dus solide in de top 10. Ze hadden alleen één klein navigatie-oponthoud op een plek waar meer trucks de mist in gingen.

Het team is tevreden, en doordat de truck heel is gebleven hoeft er vanavond ook weinig onderhoud gepleegd te worden. Dat komt goed uit, want morgen staat er een lange etappe op het programma (470 kilometer) die hopelijk wel volledig verreden kan worden. Het schijnt wel een snelle etappe te worden, maar we zullen het zien en wachten gewoon rustig af tot morgen.