Rallye du Maroc

RALLY DU MAROC 2023

18 oktober 2023

Met startnummer 506 neemt Becx Competition deel aan Rallye du Maroc. De voorbereidingen zijn gisteren van start gegaan. De equipe van Becx Competition Team De Rooy FPT neemt naast rijder Michiel Becx, Wuf van Ginkel als monteur en Edwin Kuijpers als navigator mee.

Rallye du Maroc
Rallye du Maroc

PROLOOG

Vandaag een prologue van 119 km gereden, een korte proef om de startvolgorde van morgen te bepalen. Het was een leuke proef en we hadden de snelheid er goed in! We hebben op safe gespeeld en toch een hele goede tijd gereden. Daarmee zijn we op de 2e plaats geëindigd, vlak na Macik en net voor Janus van Kasteren die wat tijd had verloren door een kapotte voorruit. Een mooi begin, ontspannen en zonder grote problemen.
Morgen wordt een lange dag van totaal 721 km, 397 km voor verbinding en 324 km voor de proef. Morgen gaat het echt beginnen!!

Rallye du Maroc
Rallye du Maroc

STAGE 1

Vandaag reden we de 1e proef van Agadir naar Zagora, totaal ruim 700 km, zo’n 400 km verbinding en 311 km proef. De eerste 230 km gingen lekker, iedereen reed banden stuk behalve wij waardoor we lang vooraan reden. Hierna kwamen we vast te zitten in een scherpe duinpan en hebben we zo’n 50 minuten verloren.
Gelukkig schoot Janus van Kasteren te hulp en wist ons na enkele pogingen los te trekken. Helaas zijn we vanaf dit punt ook in het verkeerde spoor genavigeerd waardoor we 1 waypoint gemist hebben. Aan het einde moesten we nog even rustig aan doen wegens een leeglopende rechter voorband. Maar we hebben weer veel geleerd en dit was voor ons ook de bedoeling van deze rally.
We kijken weer uit naar morgen, stage 2, een minder lange dag dan vandaag omdat het slechts 100 km verbinding is.

Rallye du Maroc

STAGE 2

Een mooi dagje met maar 100 km verbinding en 288 km proef, een ronde met Zagora als begin- en eindbestemming. We hebben lekker gereden, geen gekke dingen gedaan. Er waren heel veel slechte paden vol stenen dus we zijn lekker door elkaar geschud.
Resultaat van vandaag is een mooie 4e plek, zonder risico’s en weer veel geleerd in de duinen. We hebben 1x kort vastgezeten op een topje maar we konden al snel weer op pad.
Morgen maken we opnieuw een ronde van en naar Zagora maar dan aan de andere kant, wederom met zo’n 100 km verbinding.

Rallye du Maroc
Rallye du Maroc

STAGE 3

Een super goede dag en snelle proef, wederom met Zagora als begin- als eindbestemming. Totaal 444 km, waarvan 108 km verbinding en 336 km proef met veel stenen maar ook veel lange rechte stukken. Na ongeveer 4 km reden we al een band kapot op een smal stukje met scherpe stenen. Gelukkig waren we na een snelle bandwissel weer binnen 5 minuten op pad.

Daarna geen problemen meer gehad. Een paar mooie duinen getrotseerd waar we een paar keer moesten draaien omdat ze net te hoog waren maar verder ook goed gegaan.

Bij de laatste 10 km ging de intercom van Michiel stuk, hierdoor moest Edwin de instructies met handgebaren doorgeven aan Michiel, maar ondanks de gevaren in dit laatste stuk is dit ook helemaal goed gegaan.

Gefinisht, 9 minuten achter Janus en 16 minuten achter Macik, met 1 minuut gecorrigeerd zijn we op een mooie 3e plaats geëindigd.

Morgen gaan we van Zagora naar Merzouga!

Rallye du Maroc
Rallye du Maroc

STAGE 4

Vandaag een lekker lange proef van Zagora naar Merzouga met veel variatie, van kamelengras tot snelle paden met veel stenen en op het einde echte hoge duinen. Een heerlijke dag waarin we goed gereden en genavigeerd hebben. Heel kort vast gestaan maar binnen een mum van tijd weer op weg.
Na zo’n 100 km was er een stekker los van de versnellingsbaksensor waardoor we niet meer konden schakelen. Dankzij Wuf zijn monteurservaring hebben we hier slechts ongeveer een kwartiertje mee verloren.
Vandaag als 4e binnen, in de totaalstand 3e dus we zijn dik tevreden als we dit zo vol kunnen houden!
Morgen de laatste, een korte special van 152 km bij Merzouga.